De uitslag van de Indiase verkiezingen van dinsdag wordt gezien als een teleurstelling voor premier Narendra Modi. Hoewel zijn nationalistische BJP-partij voor de derde keer op rij de grootste is geworden, krijgen ze dit keer geen meerderheid in het Indiase parlement.

Exitpolls hadden een grote overwinning voorspeld, maar bleken ernaast te zitten. De BJP-partij zal daarom de steun van coalitiepartners nodig hebben om een regering te vormen.

Het resultaat zal Modi echter niet tegenhouden om zijn doelen voor het land te blijven nastreven: India tot een van de machtigste naties ter wereld maken.

Narendra Modi ziet zich graag als leider van het ‘Mondiale Zuiden’

Onder Modi’s leiding is India qua economische groei op weg om in 2027 de op twee na grootste economie ter wereld te worden. Daarnaast is het land ook een steeds belangrijkere en agressievere speler op het wereldtoneel aan het worden.

Modi wil India positioneren als leider van het zogenaamde "mondiale zuiden" van niet-westerse landen. Hij streeft naar een permanente positie voor India in de VN-Veiligheidsraad als bevestiging van de politieke status van zijn land.

Als premier heeft hij de afgelopen jaren de banden met traditionele bondgenoten - zoals de VS, Canada, Australië en de Europese Unie - aangehaald. Maar tegelijkertijd lijkt Modi lak te hebben aan de westerse sancties tegen Rusland en profiteert India van de situatie door met korting Russische olie in te kopen.

Modi zal proberen in zijn derde termijn de ambities van India bij het buitenlandse beleid verder vorm te geven.

India wil Chinese agressie pareren

Richard Rossow, een analist van het Center for Strategic and International Studies, zegt tegen Business Insider dat het pareren van Chinese agressie en het zoeken naar buitenlandse investeringen belangrijke aandachtspunten voor Modi zullen zijn.

"De belangrijkste prioriteiten van India zullen onveranderd blijven", zegt hij.

Bij confrontaties tussen India en China in 2020 over een lang slepend grensgeschil in de Himalaya vielen twintig doden. Ondertussen escaleren de spanningen ook in de Indische Oceaan, waar China onderzeese gebieden in kaart brengt als voorbereiding op een mogelijk conflict met de rivaliserende regionale macht.

Premier Narendra Modi verwelkomt de Amerikaanse president Joe Biden in India. Foto: Dan Kitwood/Getty Images
Premier Narendra Modi verwelkomt de Amerikaanse president Joe Biden in India. Foto: Dan Kitwood/Getty Images

Als reactie hierop is India strategische partnerschappen aangegaan met de VS, Australië, Japan en het Verenigd Koninkrijk. Modi zal tijdens zijn nieuwe termijn als premier proberen deze partnerschappen te versterken.

"Op het gebied van veiligheid wil India doorgaan met het opbouwen van samenwerkingen die kunnen helpen om een antwoord te geven op dreigingen vanuit China. Dit omvat onder meer het smeden van goede banden met landen in de regio, met name op maritiem gebied", zegt analist Rossow.

Schaduwzijde: autoritaire trekjes van Modi

De nieuwe assertiviteit van India onder Modi heeft een schaduwzijde. De Amerikaanse krant Washington Post schreef in april dat de veiligheidsdiensten van India achter de moord op een dissident in Canada in juni 2023 zitten en achter de moordpoging op een criticus van Modi in de VS (India ontkent dit).

De teleurstellende verkiezingsuitslag zal waarschijnlijk niets veranderen aan het vaak schurende en agressieve optreden van Modi om politieke en economische doelen te behalen. "Deze verkiezingsuitslag zal waarschijnlijk niet veel invloed hebben op de internationale veiligheidsacties van India", zegt Rossow.

De Russische president Vladimir Poetin ontmoet de Indiase premier Narendra Modi. Foto: Alexandr Demyanchuk/AFP/Getty Images
De Russische president Vladimir Poetin ontmoet de Indiase premier Narendra Modi. Foto: Alexandr Demyanchuk/AFP/Getty Images

De nieuwe, betere relatie die India de afgelopen tijd met Rusland heeft opgebouwd door het kopen van grote hoeveelheden Russische olie, is de VS in het verkeerde keelgat geschoten.

Er zou vanuit Washington druk zijn uitgeoefend op Modi om te stoppen met de aankopen en de indirecte financiering van de oorlog in Oekraïne.

De relatie van Poetin met de Chinese leider Xi Jinping is een ander strategisch dilemma voor Modi. De Indiase premier wil ook graag een goede relatie met Poetin onderhouden, maar is op zijn hoede voor de toenemende macht van China in de wereld.

De belangrijkste uitdagingen voor Modi in de komende jaren zijn het waarborgen van regionale stabiliteit door oorlog te vermijden in Azië - niet alleen met China maar ook met Pakistan - en de economische groei van India blijven stimuleren door essentiële binnenlandse hervormingen door te voeren.

"De weg van India naar de status van wereldmacht zal waarschijnlijk lang en moeizaam zijn", schreef Ashley J. Tellis, analist bij de de denktank Carnegie Endowment for International Peace afgelopen april.

LEES OOK: India koopt opeens volop Amerikaanse olie, na aanscherping van sancties tegen Russische olie